E-Ticarete atılacaklar, e-ticaret zorunluluğu kapsamında olup olmadığından kesin olamayanlar ve kesin olup da ne yapacağını bilemeyenler; Ankara Muhasebeci olarak hazırladığımız yazımıza göt atın!

2020 senesinde yaşamımıza giren pandemik virüs nedeni ile büyük bir patlama yaşayan internet satışları hızını hiç kaybetmeden ilerlemeye devam ediyor. Evinizin konforunda milyonlarca global mağazayı dolaşmak ve tek bir tıkla alış-veriş yapmanın cazipliğini fark edenler buradan gelir elde etmenin yolunu buldu, e-ticaret sektöründe hızlcıa faaliyet göstermeye başladı.

İnternetten meydana getirilen satışların pazaryeri platformları ile antak kalma ve ürün listeleme şeklinde aşamalarının yanında faturalama aşaması da büyük önem arz ediyor.

Satışı gerçekleşen ürünün faturasının yasal olarak hazırlanarak kargoya eklenmesi gereklidir. Peki, e-ticaret fatura zorunluluğunun kapsamı neler, web satışlarında fatura hangi şekilde kesilmeli?

Öncelikle mevzuattan bahsedelim: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı genel bildirisine bakılırsa e-ticaretle uğraşan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 ve sonraki hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt geliri olanlar e-faturaya zorunlu olarak yasal geçiş yapmak durumundalar.

“Firma olarak e-fatura kapsamında, izlemem gereken yol nedir, nasıl fatura kesmeliyim?” diyenler, cevabı hemen verelim:

  1. İlk olarak İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapın.
  2. Arşiv Portal kısmınden sırasıyla “Belge İşlemleri” ve “satmaca Oluştur” butonlarına tıklayın.
  3. Açılan sayfa lüzumlu detayları eksiksiz bir şekilde doldurun. Bilgiler tamamlandıktan sonrasında alt kısımda “Toplam” ibaresi oluşacak. Buradaki meblağı mutlaka kontrol edin. Her şey olması gerektiği şeklinde ise “Oluştur” butonuna basın.
  4. Bu aşamada faturanızı oluşturmuş oldunuz! Bu e-satmaca, ilk aşamada taslak olarak kaydedilir. Taslağı yine dikkatlice denetim edin, herhangi bir noksan yada yanlışlık yok ise tasdik aşamasına geçebilirsiniz.
  5. İşlemi onaylamak için “GİB İmza” butonuna basın.
  6. Bu adımdan sonra cep telefonunuza bir SMS kodu gönderilecek. Gelen kodu ekrandaki ilgili bölüme girin ve e-satmaca kesme işleminizi tamamlayın.

 

Ankara Muhasebe

Eğer bu aşamaları tamamlayamadıysanız mükellefi olduğunuz muhasebeci ve mali müşavir tarafından bilgi alabilirsiniz.

İnternet satışlarında fatura mecburi mi?

E-ticaret, “fatura kesmek mecburi mü?” sorusunun sıkça sorulmuş olduğu bir sektör. İnternet satışlarında fatura kesmek her işletme gibi online alışverişlerde de elbette ki mecburi. Satışını yaptığınız mal veya hizmetin vergilendirilmesi gerekir.

Eğer kargolama süreci olan bir satıştan bahsediyorsak fatura basılı bir şekilde ürün ile birlikte iletilebilir ve ek olarak elektronik ortamdan müşteriye e-posta yolu ile iletilebilir.

Peki, e-ticarette e-fatura mecburi mu? Yukarıda da bahsettiğimiz benzer biçimde internet üzerinden satış e-fatura zorunluluğu 2022 senesinde 500 bin TL ve üzeri brüt satış geliri olanlar için geçerli.

Bu sınırın altında kalanlar her ticari faaliyette olduğu benzer biçimde gene bir fatura kesmek zorundalar fakat gönüllü bir şekilde e-fatura sistemine geçmek yahut kağıt satmaca kullanmak arasındaki seçim size kalmış.

E-Ticarette faturalama süreci nedir?

E-ticaret ile ilgilenenleri belki de maksimum zorlayan kısım kargo aşaması. Kağıt fatura ile hizmet verenler için daha da riskli olan bu süreçte fatura ürün ile beraber iletilmelidir.

Kargonun doğru adrese teslim edilememesi durumunda tüm işlem en baştan tekrarlanıyor: satmaca bir defa daha kesiliyor, adres bilgisi düzeltiliyor ve tekrar gönderim sağlanıyor.

İnternet satış faturalarında hangi bilgiler yer almalı?

Sanal alışverişinde fatura gönderilmemesi gibi bir durumun söz konusu bile olamayacağını anlattık. İnternet üzerinden satışlarınız için fatura düzenleme dikkatli olunması gereken, mühim bir durumdur. Keseceğiniz faturada ne olursa olsun bulunması gerekenler neler, gelin birlikte bakalım:

e-Arşiv kapsamında düzenlenecek internet satışı faturalarında:

Satışın yapıldığı internet adresi,
Ödeme şekli,
Ödeme zamanı,
Gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi,
Satışı meydana getirilen malın gönderildiği tarih bilgilerinin bulunması zorunludur. Faturada ek olarak “Bu satış internet üzerinden yapılmıştır.” ibaresine de yer verilmelidir.

Aklınıza takılan her soruda;

bilgi almak için bize ulaşın.

Bize Ulaşın

Okumaya devam et.

Ücretsiz Bilgi Almak İçin

Tıkla Ara!

*Çekinmeden arayabilirsiniz…