Ön Muhasebenin Görevleri Nedir?
Ön muhasebe vazife tanımı, en genel ifadeyle bir şirketin finansal işleyişini sağlayacak her türlü veriyi takip edip işlemesidir. İşletmenin nakit parası, cari bilgileri, ürün stokları, çekleri, faturaları, banka hesapları ve benzer biçimde temel unsurlarının kayıtlarını ve hareketlerini izlemek için kullanılır; ön muhasebeci şirketlerin kendi iç bünyesinde tutulmalıdır.
Ön muhasebe görevleri şirketin finansal kayıtlarından kasa, çek, banka yada fatura, sevkiyat ve benzer biçimde rutin işlemlere , tahsilat işlemlerinden yığın takibine kadar çokça işlemler yapar. Tüm bu görevler bir nevi, “Ön muhasebeci ne iş yapar?” sorusunun cevabı olarak verilebilir.
Ön Muhasebe Neden Önemlidir?
İşletmeler ile alakalı olan en mühim finansal bilgiler bu ön muhasebeci tarafından takip edilir. Ön muhasebe kayıtları, bir işletmenin bütün girdi ve çıktılarının belgesi olarak görüşebilir. Bir şirket sahibi, şirketine cihaz almak istediğinde bile ilk iş olarak şirketin finansal durumu kontrol edilir. Bu nedenle ön muhasebesi kuvvetli olan bir şirket bu konularda bilgili ve rahat olabilir…
Ön muhasebe işlemleri nelerdir?
Ön muhasebe işleri bir çok detaylı işlemi tek çatıda barındıran mevzular bütünüdür.
Müşteri-Tedarikçi (Cari) Hesap Takibi
Şirketinizin müşteri ve tedarikçi hesaplarının toplamı firmalar arası cari hesaplarınızdır. Yani şirketinizin müşteri ve tedarikçi ile yapılan tüm işlemleri cari hesap başlığı altındadır. Her türlü alım satım, tahsilat, borç ve alacak cari hesap kapsamında yapılır.
Fatura ve İrsaliye Takibi
Satış ve alış işlemlerinizi gerçekleştirirken bir fatura ve irsaliyelerinizi takip etmeniz çok önem arz eder. Bunun tertipli olarak takip edilmesi, gelecekte şirkete büyük yarar sağlar.
Depo takip edeni ile değişik lokasyonlardaki depolara ilişkin mamüllerin stok durumu kontrol edilir. Depoda ki ürünlerin durumu, stoğu ve satış potansiyeli bu düzenli işlemler sonucu sağlıklı bir şekilde yapılır.
Çek/Senetleri Takibi
Nakit olarak işlem yapamadığınız dönemlerde ödemelerinizi senet yada çekle almak/yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda çek ve senetlerinizin takibini düzenli ve sağlıklı olarak yapmanız çok önemlidir. Eğer ödemenizi çek yada senet ile alıyorsanız bu durumda evrakların takibi, cirolanması, ve ödeme durumlarının takibi çokça önemli olacaktır.
Senetlerinizi de vade tarihleriyle beraber izlemek nakit akışınızı bilebilmeniz için önemlidir.
Çalışan Takibi
Şirketiniz bünyesinde çalışmakta olan personellerin, maaş, avans, prim, mesai, vergi giderlerini takip etmek ve ödemelerinizi bu planlar dahilinde yönetmek önemlidir.
Kasa/Banka Hesap Takibi
Bankaya giren ve bankadan çıkan paralar, ödenen çekler, gelen havalelerin tamamı nakit akışı kategorisindedir. Şirketinizin nakit akışının doğru yönetilmesi, doğrusu kasa/banka hesap takip edilmesi de büyük bir ehemmiyet taşır.
Defter Kullanmak
En geleneksel metotlardan birisi olan ve bakkal hesabı olarak bilinen “Deftere Yazma” yöntemidir. Tüm işlemlerinizi bir muhasebe defteri üzerinde kaydeder ve gerektiğinde bütün vaktinizi aradığınız girdi sayfanızı bulmak ile harcarsınız.